Er zijn nogal wat kinderbijbels op de markt. De meeste spreken mij niet echt aan. Voor mijn dochter heb ik indertijd de Kijkbijbel aangeschaft, die was nieuw toen ze klein was. Prachtige afbeeldingen, eenvoudige tekst die dicht bij de bijbeltekst blijft. Mijn dochter is inmiddels volwassen en mijn interesse voor kinderbijbels raakt op de achtergrond. Maar via een vriend kom ik in contact met Gerrie Huiberts, auteur van Het begon met licht. Wat is dat voor een boek?
Net als in de kijkbijbel zijn ook in dit boek de tekeningen van groot belang. Ze zijn gemaakt door Anne Westerduin en er is veel in te ontdekken. Gerrie Huiberts schreef de teksten: ze vertelt een bijbelgedeelte zo dat kinderen het kunnen begrijpen. Ook schreef ze gedichtjes, die het verhaal vaak nog net iets dichterbij brengen. Bij ieder verhaal staat ook vermeld waar het in de bijbel te vinden is. Je kunt de tekst er dus zo naast leggen. Voor mij leest en kijkt het net zo prettig als de Kijkbijbel indertijd.
Eigenzinnige keuzes
In het voorwoord schrijft Gerrie Huiberts hoe ze de verhalen gekozen heeft: beroemde verhalen en verhalen die ze zelf heel mooi vindt. Ze maakt daarbij eigenzinnige keuzes. Ze is niet bang om zogenaamd moeilijke verhalen te kiezen. Ze laat de rol van vrouwen duidelijk naar voren komen. Twee voorbeelden.
De schepping
Om te beginnen het begin. In Genesis 1 en 2 staan twee scheppingsverhalen achter elkaar die elkaar op onderdelen tegenspreken. In kinderbijbels tref je doorgaans de eerste aan: de schepping in zeven dagen. Vaak ook het verhaal aan van de vrucht van de boom van goed en kwaad. In Het begon met licht vinden we beide scheppingsverhalen achter elkaar. Daartussen een gedicht: er zijn veel verhalen over hoe het begon. Mooi om van het begin af aan duidelijk te laten zien dat de bijbel niet overal hetzelfde verhaal vertelt.
Vrouwen die erven
In het Britse erfrecht, met name bij de adel, vererven titel en vermogen alleen in de mannelijke lijn en dan bovendien ook nog alleen naar de oudste. Wie Downton Abbey gezien heeft herinnert zich misschien de zorgen van Robert Crawley, vader van drie dochters. De oudste, Mary, trouwt met een verre neef die de erfgenaam is en ze krijgen een zoon. Daarmee is haar toekomst veilig gesteld. Voor de beide andere dochters moeten goede huwelijkskandidaten worden gezocht, anders blijven ze na zijn dood met lege handen achter. In dit verhaal loopt het aardig goed af, maar er zijn ook verhalen waarin de erfenis gaat naar iemand die de nabestaanden nauwelijks kent en die hen volledig in de kou laat staan.
In de bijbel staat het anders: als iemand geen zoon heeft erft de dochter. Hierover wordt vertelt in Numeri 27: 1-11, de dochters van Selofchat. Een verhaal dat ik niet eens kende! Lees het maar eens na. In onze ogen nog onvoldoende, bij ons erven dochters en zonen een evengroot deel. Maar voor de tijd waarin dit verhaal is ontstaan was het revolutionair.
Waar blijft mijn exemplaar?
Ik heb van Gerrie zelf een exemplaar van dit prachtige boek gekregen en gelezen. Maar bij mij komt het in de kast te staan, terwijl het bedoeld is om te gebruiken: kijken, luisteren en (samen) lezen. Via een vriendin, die het ook met plezier heeft gelezen, gaat het naar het jongste kind in haar familie. Geen kerkelijk gezin, maar zoals Gerrie in haar voorwoord schrijft:
De bijbel is geschreven voor en door mensen die geloven in God. Maar er zijn nog veel meer mensen die van de bijbel houden. Soms omdat ze dan beter snappen wat op een schilderij staat. Soms omdat ze die oude taal schitterend vinden. Soms omdat ze willen weten wie God is, en hoe je goed kunt leven.
Die vriendin en ik schatten in dat het boek op een goede plek terecht komt!
Wie zijn de makers?
Gerrie Huiberts is theologe en kinderboekschrijfster. Ze is van katholieke huize, publiceerde diverse jeugdromans, educatieve en catechetische teksten. De uitgever schrijft over haar:
Gerrie Huiberts,theologe en schrijfster, vertelt de verhalen na met gevoel voor wat kinderen spannend vinden: avontuur, succes en tegenslag, vriendschap en verraad, wanhoop en blijdschap. Ze maakt het geloof achter de verhalen voelbaar: dat God geluk wil voor de mensen, door 'ups' en 'downs' heen. Haar rake versjes brengen de verhalen dichtbij het kind van nu.
Anne Westerduin is kunstenares en illustratrice. Ze ontving diverse prijzen voor haar werk voor uitgeverijen in Nederland en Vlaanderen.
Verkrijgbaarheid
Het boek is verschenen in 2010 en nog steeds verkrijgbaar via uitgever Adveniat en bij de boekhandel. Van harte aanbevolen!