Kwartierstaten
Al zolang ik me kan herinneren is mijn vader bezig met stamboom onderzoek. Hij is in 1944 begonnen met de familie Lautenbach. Maar daar heeft hij zich niet toe beperkt: ook de families Visser (zijn moeder), Katerborg (mijn moeder) en Renkema (mijn oma van moederskant) heeft hij nagespit.
Wat is een kwartiesrstaat? Dat is een overzicht van alle directe voorouders van een persoon in mannelijke en vrouwelijke lijn. Het overzicht begint met de persoon zelf, die kwartierdrager of proband heet. Daarna volgen twee ouders, vier grootouders, acht overgrootouders (...), enzovoorts. Elke generatie verdubbelt het aantal voorouders. De nummering is als volgt: de kwartierdrage is nummer 1, de vader is 2 en de moeder 3. het nummer van de vader van een persoon is 2 keer het nummer van die persoon, het nummer van de moeder is 1 hoger.
Zie ook de uitleg op wikipedia.
De familienaam van de moeder van mijn moeder is Renkema. Naar de Renkema's is veel genealogisch onderzoek gedaan. De kwartierstaat van mijn grootmoeder Roelina Renkema, geboren in 1894 te Kornhorn en overleden in 1984 te Groningen, is hier te vinden.
Deze foto is de helft van de foto die in 1963 gemaakt is toen mijn grootouders 45 jaar getrouwd waren. De andere helft is te vinden bij Johannes Katerborg.
De familienaam van mijn moeder is Katerborg. Een weinig voorkomende naam. De kwartierstaat van mijn grootvader Johannes Katerborg, geboren in 1893 te Helpman en overleden in 1986 te Groningen, is hier te vinden.
Deze foto is de helft van de foto die in 1963 gemaakt is toen mijn grootouders 45 jaar getrouwd waren. De andere helft is te vinden bij Roelina Renkema.
Visser is de familienaam van de moeder van mijn vader. De kwartierstaat van mijn grootmoeder Jantje Visser, geboren in 1884 te Garnwerd en overleden in 1956 te Groningen, is hier te vinden.
Deze foto stond jaren in een dubbel lijstje bij mijn ouders op de kast en nu op mijn werkkamer. Ik schat dat de foto begin jaren 50 van de vorige eeuw is gemaakt. De andere foto uit het lijstje is te vinden bij Pieter Lautenbach.
Mijn familienaam is Lautenbach. Zoals voor de meeste mensen geldt: dat is de familienaam van mijn vader, Anton en zijn vader, Pieter. De kwartierstaat van mijn grootvader Pieter Lautenbach, geboren in 1876 te Opende en overleden in 1933 te Groningen, is hier te vinden.
Deze foto stond jaren in een dubbel lijstje bij mijn ouders op de kast en nu op mijn werkkamer. Volgens de verhalen is de foto gemaakt naar een tekening, die verloren is gegaan. De andere foto uit het lijstje is te vinden bij Jantje Visser.