Onderzoek vroeger en nu
Het uitzoeken van je stamboom is een leuke, maar tijdvretende hobby. Mijn vader begon ermee op D-Day, 6 juni 1944. Het boek Lautenbach - Vier eeuwen familiegeschiedenis dat mede gebaseerd is op zijn werk, is in 2004 gepubliceerd: 60 jaar stamboomonderzoek. Inmiddels ben ik ook gegrepen door het virus. Maar het onderzoek gaat nu heel anders dan toen hij begon. In de serie Stamboomonderzoek vroeger en nu schrijf ik daarover. Deze artikelen worden ook gepubliceerd op de website van de Stichting Jacobus Lautenbach 1537/’38 tot 1611 en in het Familieblad dat deze stichting twee keer per jaar uitgeeft. De eerste aflevering is te vinden in nummer 64 van januari 2020.
Zelf onderzoek doen? Maar hoe begin je? Lees het in het artikel Stamboomonderzoek voor beginners!
Het Familieblad van de Stichting Jacobus Lautenbach 1537/’38 tot 1611 kennen we de rubriek Aanvullingen boek Lautenbach - Vier eeuwen familiegeschiedenis. Daarin vermelden we huwelijk, geboorte en overlijden van nakomelingen van Jacobus Lautenbach, die de naam Lautenbach dragen, of een spellingsvariant. Eeuwenlang was bij geboorte het noemen van de voornaam voldoende. Tegenwoordig niet meer. Hoe zit dat?
Serie stamboomonderzoek deel 9: Dubbele achternamen
In mijn boekenkast staat een grote gele multomap. Daarin zit het Geslachtsregister van de Familie Lautenbach, opgesteld door mijn vader Anton Lautenbach. Het bevat de rechte lijn vanaf onze stamvader Jacobus Lautenbach tot Tiemen Lautenbach (1837-1915), de grootvader van mijn vader. Vanaf deze Tiemen volgen al zijn afstammelingen, de naaste familie van mijn vader.
Serie stamboomonderzoek deel 8: Vastlegging van het resultaat
De burgelijke stand en de kerkboeken zijn besproken. Daarmee hebben we de belangrijkste bronnen voor de harde gegevens gehad: namen en geboorte-, huwelijks- en sterfdata. De kale stamboom kan hiermee gemaakt worden. Maar het wordt pas echt leuk als er verhalen omheen komen! Iedereen kent wel familieverhalen en iedereen heeft eigen herinneringen. Ik deel graag een herinnering over het eerste contact tussen Anton en Jacob.
Serie stamboomonderzoek Deel 7: Hoe betrouwbaar zijn je herinneringen?
De registratie van dopen en trouwen voor 1811 in de DTB-registers levert veel informatie op. Niet alles is vastgelegd, niet alles is bewaard, maar er is veel te achterhalen. Maar DTB staat voor dopen – trouwen – begraven. Wat is er van overlijden en begraven te vinden?
Serie stamboomonderzoek deel 6: voor 1811 – de kerkelijke registratie van overlijden en begraven
Voordat we in het vorige Familieblad een uitstapje maakten naar de Friese familienamen, waren we met ons onderzoek aangeland in 1811. In dat jaar is de burgerlijke stand ingevoerd en moet iedereen een familienaam laten vastleggen. Een groot deel van de aktes is op internet te vinden, op wiewaswie.nl en natuurlijk in de provinciale archieven. Maar we willen natuurlijk verder terug.
Serie Stamboomonderzoek, deel 5: Voor 1811 – de kerkelijke registratie van doop en huwelijk
Eén van de donateurs van de Stichting Jacobus Lautenbach 1537/’38 tot 1611 stelt de vraag: kan iemand uitleggen wat de betekenis is van uitgangen van veel Friese familienamen, zoals -stra, -ma, -inga, enzovoorts? Ook dat is stamboomonderzoek en daarbij kun je goed gebruik maken van wat deskundigen daarover gepubliceerd hebben. Ik ben dus maar eens op zoek gegaan.
Serie Stamboomonderzoek, deel 4: Friese familienamen die eindigen op –a, -stra,- ma,- inga, enzovoorts